Range Rover Evoque facelift akan dilancar di Malaysia pada Jan 2024 – naiktaraf gaya, skrin baharu 11.4-inci

Jaguar Land Rover Malaysia (JLRM) telah mengumumkan bakal melancarkan Range Rover Evoque facelift baharu pada Januari 2024. Pada masa ini, ia masih dalam generasi kedua, di mana kemas kini terbaharu Evoque telah diumumkan pada Jun tahun lalu, dengan perubahan ketara pada reka bentuknya.

Bermula dengan rekaan luaran, Evoque bakal menerima gril baharu dengan kemasan yang dipertingkatkan, senada dengan model lain di bawah jenama Land Rover seperti Range Rover, Range Rover Sport dan terkini Range Rover Velar. Lampu utama Pixel LED juga antara ciri baharu yang ditampilkan bersama lampu nyalaan siang yang dipertingkatkan. Sementara itu, lampu belakang pula menerima pencahayaan signitur yang dikemaskini.

Di dalamnya, Evoque mengikut jejak langkah Velar dengan mengadaptasikan pendekatan reduktif untuk reka letak papan pemukanya. Sistem infotainmen Pivi Pro telah pun diimplementasikan sewaktu Evoque menerima naiktaraf tiga tahun yang lalu selepas diperkenalkan buat pertama kalinya pada tahun 2018, tetapi model facelift terkininya telah menyingkirkan keseluruhan tatapan dwi-skrin.

Sebaliknya, kini ia ditampilkan dengan skrin sesentuh tunggal 11.4-inci pada papan pemuka yang memberikan akses untuk kesemua fungsi termasuk kawalan kenderaan tambahan. Perubahan ini bukan hanya menampakkan dalamannya yang lebih kemas tetapi membolehkan ia diberikan lebih banyak ruang penyimpananan dan juga pad pengecas tanpa wayar yang ditempatkan di bawah skrin sesentuh.

Perincian penjana kuasanya masih belum didedahkan sepenuhnya, tetapi JLRM telah mengesahkan Evoque bakal menerima teknologi enjin petrol Ingenium. Model sedia ada buat masa ini ditawarkan dengan varian P200 dan P250, kedua-duanya dengan enjin 2.0 liter pengecas turbo empat-silinder sebaris sama ada dengan hamburan kuasa 200 PS dan 320 Nm (P200) atau 249 PS dan 365 Nm (P250). Kotak gear automatik ZF sembilan-kelajuan turut diberikan, selain pacuan semua-roda Efficient Driveline dengan Driveline Disconnect.

Jika anda mahu menjadi antara yang pertama untuk menyaksikan Range Rover Evoque facelift, JLRM berkata pihaknya akan mempertontonkan model tersebut dalam siri jelajah yang bakal diadakan di Bangsar Shopping Centre pada 3 hingga 7 Januari 2024.

GALERI: Range Rover Evoque facelift 2024

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *