Toyota sebagai jenama automotif terkemuka 2023, BMW atasi Tesla, Merc di tangga ke-2 – Interbrand

Toyota telah diangkat sebagai jenama automotif terkemuka dan paling berharga di dunia menerusi laporan Best Global Brand 2023 oleh Interbrand. Pengeluar kereta Jepun ini menduduki tangga ke-enam dalam keseluruhan senarai termasuk 100 jenama, dan menjadi NO.1 bagi jenama automotif. Manakala jenama automotif lain yang berada di kedudukan teratas termasuklah Mercedes-Benz di tempat kedua dan BMW di tangga ketiga.

Di luar kedudukan Top 10 untuk keseluruhan senarai, jenama automotif lain yang turut menjadi pilihan termasuklah Tesla, Honda, Hyundai, Audi, Porsche, Volkswagen, Ford, Nissan, Ferrari dan Kia. Secara keseluruhannya, hanya 13 jenama dari sektor automotif yang mengambil bahagian dalam laporan Best Global Brands 2023, berbanding 15 pada tahun 2022.

Menurut Interbrand, metodologi untuk menentukan nilai jenama adalah berdasarkan tiga analisis utama, termasuk prestasi kewangan produk atau perkhidmatan berjenama, peranan yang dimainkan oleh jenama dalam keputusan pembelian serta kekuatan daya saing jenama dan keupayaannya untuk memupuk kesetiaan, dengan itu memastikan permintaan dan keuntungan yang mampan pada masa hadapan.

Dengan nilai jenama mencecah USD64.5 bilion (+8% dari 2022), Toyota mengekalkan kedudukan teratasnya dalam segmen automotif mendahului Mercedes-Benz di tempat kedua dengan USD61.4 bilion (+9% dari 2022), walaupun Toyota telah meningkat ke tempat ke-tujuh keseluruhan daripada ke-lapan tahun lepas.

Sementara itu, nilai jenama BMW sebanyak USD51.2 bilion (+10% dari 2022) sudah memadai untuk mengekalkannya di tempat ketiga dalam kalangan jenama automotif, turut meningkat kepada tangga ke-10 keseluruhan berbanding tempat ke-13 pada 2022. Pengeluar kereta yang berpangkalan di Munich itu juga mengatasi Tesla, yang turun ke tangga ke-empat dalam kalangan jenama automotif dan kekal di tempat ke-12 keseluruhan dengan nilai jenama sebanyak USD49.9 bilion (+4% dari 2022).

Manakala Honda mengekalkan kedudukan kelimanya bagi jenama automotif dengan nilai mencecah USD24.4 bilion (+7% dari 2022) dan berada di tempat ke-27 keseluruhan. Ia diikuti oleh Hyundai dan Audi, kedua-duanya kekal masing-masing di tempat ke-enam dan ke-tujuh.

Porsche yang satu lagi pengeluar kereta Jerman yang mencatatkan peningkatan dalam nilai jenama dengan mengatasi Volkswagen dan Ford untuk berada di tempat ke-lapan dengan USD16.2 bilion. Bagi tiga jenama terakhir, Nissan, Ferrari dan Kia tiada perubahan pada kedudukan mereka dari segi nilai jenama dalam kalangan jenama automotif. Berbanding dengan laporan tahun lepas, Land Rover dan MINI tidak disenarai pendek pada 2023.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *